Турција објави порака со сочувство до Филипините

На роднините на загинатите и на пријателскиот народ на Филипините и Владата им изразуваме сочувство, а на повредените им посакуваме брзо закрепнување

1749751
Турција објави порака со сочувство до Филипините

Турција упати порака со сочувство за оние кои ги загубија животите во тајфунот на Филипините.

Во соопштението на Министерството за надворешни работи за тајфунот што се случи на Филипините беше истакнато: „Чувствуваме длабока тага поради многуте смртни случаи и стотици илјади луѓе кои ги напуштија своите домови поради тајфунот Одета, кој ги зафати централните и јужните региони на Филипините. На роднините на загинатите и на пријателскиот народ на Филипините и Владата им изразуваме сочувство, а на повредените им посакуваме брзо закрепнување.

Од друга страна, најмалку 208 лица ги загубија животите на Филипините поради катастрофата предизвикана од тајфунот познат и како Раи, а се уште се трага по најмалку 52 лица за кои беше наведено дека се исчезнати.

Од катастрофата во земјата беа погодени околу 780 илјади луѓе, додека 300 села беа евакуирани.Слични вести