Турција отвори почесен конзулат во Кордоба, во Андалузија, Шпанија

На церемонија на свечено отворање на почесниот конзулат учествуваа амбасадорот на Турција во Мадрид Бурак Акчапар, градоначалникот на Кордоба Хозе Марија Белидо Роше, Хуан Пабло Кортес кој е назначен за почесен конзул во Кордоба и други еминентни гости

1747773
Турција отвори почесен конзулат во Кордоба, во Андалузија, Шпанија

Турција отвори почесен конзулат во Кордоба, еден од важните градови на автономната администрација на Андалузија во Шпанија.

На тој начин Кордоба стана седмиот почесен конзулат на Турција отворен во Шпанија.

На церемонија на свечено отворање на почесниот конзулат учествуваа амбасадорот на Турција во Мадрид Бурак Акчапар, градоначалникот на Кордоба Хозе Марија Белидо Роше, Хуан Пабло Кортес кој е назначен за почесен конзул во Кордоба и значајни деловни луѓе и академици на градот.

Амбасадорот на Турција во Мадрид Бурак Акчапар во говорот што го одржа овде истакна дека заложбите на двете сојузнички земји за унапредување на билатералната соработка во економијата, трговијата, одбранбената и одбранбената индустрија и сите други полиња се државна политика.

Велејќи дека Турција и Шпанија се два сојузници на НАТО, стратешки лоцирани на источниот и западниот крај на Европа како гаранција за безбедноста, стабилноста и просперитетот на Европа, амбасадорот Акчапар рече дека билатералната соработка истовремено е клучна за мирот, спокојството и просперитетот на целиот регион.

Тој истакна дека областа Андалузија има посебно место за Турција и привлече внимание на значењето на историските и културните врски меѓу Турција и Андалузија која располага со џамијата-катедрала во Кордоба која привлекува најголем број туристи во Шпанија и палатата Алхамбра во Гранада.

Хуан Пабло Кортес истакна дека е многу горд и задоволен од тоа што е назначен за почесен конзул на Турција во Кордоба и нагласи дека ќе ги вложи најголемите напори во својата област за подобрување на билатералните односи.

Градоначалникот на Кордоба,Хозе Марија Белидо Роше пак истакна дека отворањето на почесниот конзулат на Турција во нивниот град има мошне големо значење.

Тој рече: „Верувам дека оваа иницијатива ќе придонесе за развој на социјалните, културните и економските односи меѓу Кордоба и Турција.“

 Слични вести