Одржан првиот состанок на здравствениот дијалог на високо ниво меѓу Турција и ЕУ

Министерството за здравство соопшти дека министерот за здравство Фахреттин Коџа и еврокомесарката за здравство Стела Киријакидес остварија онлајн средба по повод состанокот на здравствениот дијалог на високо ниво меѓу Турција и Европската унија (ЕУ)

1741029
Одржан првиот состанок на здравствениот дијалог на високо ниво меѓу Турција и ЕУ

Одржан е првиот состанок на здравствениот дијалог на високо ниво меѓу Турција и Европската унија (ЕУ) за кој беше одлучено да се одржи со цел да се обезбеди зближување на Турција и Европската унија (ЕУ) во сферата на здравството.

Според објавеното писмено соопштение од страна на Министерството за здравство, министерот за здравство Фахреттин Коџа и еврокомесарката за здравство Стела Киријакидес остварија онлајн средба по повод состанокот на здравствениот дијалог на високо ниво меѓу Турција и Европската унија (ЕУ).

Министерот Коџа нагласи дека процесот на епидемијата на новиот тип коронавирус (Ковид-19) покажа дека Турција ќе и придаде голема сила на ЕУ не само на политичко и економско поле, туку и на полето на здравството.

Тој појасни дека уште од почетокот на епидемијата Турција им даде придонес на 160 земји и 14 меѓународни организации, дека Таа донира приближно 2 милиони дози вакцини на 11 земји и дека продолжуваат работите за донирање на 10 милиони дози вакцини преку механизмот COVAX (глобалниот план за праведно споделување на вакцините за Ковид-19)

Министерот за здравство Фахреттин Коџа рече: „(Турција) од самиот почеток е една од најподготвените земји против глобалната епидемија и е подготвена да ги сподели сите свои искуства во оваа сфера.“

Еврокомесарката за здравство Стела Киријакидес пак, го истакна следното: „Би сакала да и честитам на Турција за нејзината брза програма за вакцинација, навремената интервенција на итните здравствени ситуации во регионот и нејзината солидарност и придонесите за земјите од регионот, особено во процесот на епидемијата.“Слични вести