Додека многу земји на НАТО си ги зедоа патриотските системи од Турција, Шпанија не го стори тоа

Шпанија покажува како треба да биде солидарноста на алијансата со системите Патриот стационирани во Турција

1735439
Додека многу земји на НАТО си ги зедоа патриотските системи од Турција, Шпанија не го стори тоа

Претседателот Реџеп Тајип Ердоган рече: „За жал, додека многу земји на НАТО си ги зедоа системите Патриот од Турција, Шпанија не го стори тоа. Се надевам дека овој став на Шпанија ќе биде земен како пример од некои од нашите сојузници“.

Претседателот Ердоган со шпанскиот претседател Педро Санчез, кој е во официјална посета на Турција, присуствуваше на церемонијата на потпишување на договорите и заедничката прес-конференција.

Изразувајќи го своето задоволство од инвестициите на повеќе од 600 шпански компании во Турција, Ердоган рече: „Изјавите и соопштенијата на шпанската банка BBVA се најконкретен показател за довербата во Турција“.

Наведувајќи дека Турција и Шпанија се два сојузници на НАТО кои се стратешки лоцирани на аглите на источниот и западниот крај на Европа, Ердоган рече: „Шпанија покажува како треба да биде солидарноста на алијансата со системите Патриот стационирани во Турција. За жал, додека многу земји на НАТО си ги зедоа своите системи патриот, Шпанија не го стори тоа. Се надевам дека овој став на Шпанија ќе биде земен како пример од некои други наши сојузници“.

Изразувајќи дека со Шпанија се реализираат многу заеднички проекти во областа на одбранбената индустрија, претседателот рече: „Сакаме да ја продлабочиме нашата соработка на тоа поле. Како што знаете, со Шпанија изградивме носач на авиони и моментално е спуштен во морето. Со Шпанија сакаме да изградиме поголем брод носач“.

Наведувајќи дека Турција и Шпанија, кои ги штитат границите на Европа и НАТО, носат значителен товар на нерегуларната миграција, Ердоган изрази верување дека продолжувањето на досегашната поддршка на Шпанија, ќе биде од корист за сите страни.

Педро Санчез во својот говор рече дека билатералните односи меѓу Шпанија и Турција се искачиле на извонредно ниво.

Санчез во продолжение рече: „Сакаме Турција да биде дел од Европската унија (ЕУ). Турција не е само сосед, таа е заеднички сојузник на ЕУ“.

Во меѓувреме, по средбата беа потпишани 6 договори меѓу Турција и Шпанија.Слични вести