Турција испрати здравствена помош и поддршка на Газа

Овие возила ќе го олеснат товарот на здравствениот сектор и ќе обезбедат подобра услуга за граѓаните, особено во услови на криза

1731247
Турција испрати здравствена помош и поддршка на Газа

 

Со поддршка на 12 земји, вклучително и Турција, во Газа беа испратени 27 амбулантни возила за придонес во здравствениот сектор.

27 амбулантни возила обезбедени од конвојот „Miles of Smiles“, кој обезбедува хуманитарна помош за Газа од ноември 2009 година во соработка со арапски и меѓународни организации и финансиран од 12 земји, влегоа преку Граничната порта Рефах.

Абдула ал-Хаџар, прес-координатор на конвојот, изјави дека Турција, Соединетите Американски Држави (САД), Нов Зеланд, Канада, Индонезија и Алжир се меѓу земјите кои обезбедуваат финансирање.

Наведувајќи дека 10 амбулантни возила испратени од Јордан во претстојните денови ќе стигнат во Газа, Хаџар додаде дека овие возила ќе го олеснат товарот на здравствениот сектор и ќе обезбедат подобра услуга за граѓаните, особено во услови на криза.

Нападите што израелската армија ги започна врз Појасот Газа на 10 мај завршија на 21 мај, во согласност со примирјето постигнато со Хамас. Во нападите беа оштетени 24 здравствени домови и центри.



Слични вести