Хасанов: „Турските вооружени сили се едни од најсилните во светот“

Азербејџанската армија (пред една година) ја уништи ерменската армија и го обезбеди својот територијален интегритет

1731488
Хасанов: „Турските вооружени сили се едни од најсилните во светот“

 

Азербејџанскиот министер за одбрана Закир Хасанов рече дека многу војници од азербејџанската армија биле обучени во Турција, нагласувајќи дека Турските вооружени сили (ТВС) се една од најсилните армии во светот.

Хасанов зборуваше на заедничката прес-конференција со министерот за национална одбрана Хулуси Акар, кој по повод Денот на победата, престојува во посета на Азербејџан.

Хасанов рече дека азербејџанската армија (пред една година) под водство на врховниот командант Илхам Алиев (во Втората војна во Карабах) за 44 дена ја уништила ерменската армија и го обезбедила нејзиниот територијален интегритет.

Истакнувајќи дека азербејџанската армија покажа високо ниво на професионализам во војната, Хасанов рече: „Многу војници од азербејџанската армија беа обучени во Турција. ТВС е една од најсилните армии во светот. Нашата нација, религија, јазик и култура се едно. Ние успешно ја искористивме оваа шанса од искуството на ТВС. Продолжуваме да го правиме тоа“.

„По инструкција на претседателот Илхам Алијев, ги анализиравме резултатите од војната и ја реструктуиравме армијата во согласност со моделот на ТВС. Хасанов рече: „Азербејџанската армија употреби модерно оружје, муниција и куршуми од турско производство во војната. Ова е исто така многу важно прашање. Одбранбената индустрија на Турција многу се разви. „Исто така, користевме куршуми и опрема против летала. Се разбира, користевме и Бајрактар ​​(вооружени беспилотни летала)“.

Хасанов, потсетувајќи на зборовите на претседателот Илхам Алијев дека „Оваа победа е победа на нашето единство“, рече дека „Ова е победа на целиот турски свет“.Слични вести