Ердоган: „Нагорно Карабах ќе биде еден од важните транзитни логистички центри“

Еден ден ќе можеме од Зангезур да заминеме за Истанбул и позицијата на регионот ќе се закова како транзитен логистички центар

1725493
Ердоган: „Нагорно Карабах ќе биде еден од важните транзитни логистички центри“

Претседателот Реџеп Тајип Ердоган рече дека Нагорно Карабах ќе биде еден од важните транзитни логистички центри. „Еден ден ќе можеме од Зенгезур да заминеме за Истанбул и позицијата на регионот ќе се закова како транзитен логистички центар“.

Во рамките на посетата на Азербејџан, претседателот Ердоган одржа заедничка прес-конференција со претседателот Илхам Алиев во селото Прво Агали во Азербејџан.

Претседателот Ердоган, во врска со односите меѓу Азербејџан и Ерменија: „Околината е многу поповолна од кога било за воспоставување траен мир и напредок кон посакуваната нормализација“.

Реџеп Тајип Ердоган рече дека доколку Ерменија покаже искрена волја со Азербејџан, нема да има пречка за нормализирање на односите со Турција.

Во врска со односите на Азербејџан со соседите, Ердоган рече: „Границите мора да бидат одредени и взаемно признати. Ова разбирање ја формира основата на добрососедските односи“.

Претседателот на Азербејџан Илхам Алиев на прес-конференцијата рече: „Лидерот (Реџеп Тајип Ердоган) кој го штити и брани сопствениот народ, држава, интересите и гордоста на народот денес е во Азербејџан. Ердоган е еден од најважните фактори за целиот турски свет“.

Наведувајќи дека Коридорот Зангезур ќе го обедини целиот турски свет, Алијев рече: „И Турција и Азербејџан ќе ги преземат неопходните чекори за реализација на Коридорот Зангезур“.Слични вести