Џеф Флејк, нов амбасадор на САД во Анкара

И покрај тоа што беше републиканец, Флејк, кој го поддржа демократот Бајден на претседателските избори во 2020 година, беше сенатор на државата Аризона во американскиот Сенат во 2013-2019 година и беше член на Претставничкиот дом од 2001-2013 година

1725568
Џеф Флејк, нов амбасадор на САД во Анкара

 

На седницата на Генералното собрание на Сенатот беше одобрена кандидатурата на Џеф Флејк за амбасадор на САД во Анкара, кој беше номиниран од претседателот на Соединетите Американски Држави (САД) Џо Бајден.

Кандидатурата на Џеф Флејк за амбасадор на САД во Анкара беше усвоена на усното гласање што се одржа во Генералното собрание на Сенатот.

Флејк се очекува во блиска иднина да ја преземе функцијата од американскиот амбасадор во Анкара Дејвид Сатерфилд.

Американскиот претседател Бајден, во јули го номинираше Флејк за американски амбасадор во Анкара, а Комитетот за надворешни односи на Сенатот на 20 октомври ја одобри номинацијата на Флејк, отворајќи го патот за конечното гласање во Генералното собрание на Сенатот.

И покрај тоа што беше републиканец, Флејк, кој го поддржа демократот Бајден на претседателските избори во 2020 година, беше сенатор на државата Аризона во американскиот Сенат во 2013-2019 година и беше член на Претставничкиот дом од 2001-2013 година.

Флејк се повлече од Сенатот во 2019 година, повикувајќи се на администрацијата на поранешниот претседател Доналд Трамп и политиката на Републиканската партија.

 Слични вести