Турција реагираше на „Извештајот за Турција“ на Комисијата на ЕУ

Го одбиваме вклучувањето на неконзистентните и пристрасни Грчки и Кипарско грчки тези, како и претходните години, за прашања што не се во надлежност на ЕУ

1722565
Турција реагираше на „Извештајот за Турција“ на Комисијата на ЕУ

Турција реагираше на „Извештајот за Турција“ вклучен во Пакетот за проширување на Комисијата на Европската унија (ЕУ) за 2021 година.

Министерството за надворешни работи во соопштението во врска со извештајот го истакна следното:

„Го одбиваме вклучувањето на неконзистентните и пристрасни Грчки и Кипарско грчки тези, како и претходните години, за прашања што не се во надлежност на ЕУ“.

„Особено не ги прифаќаме неоснованите тврдења и нефер критики, особено во политичките критериуми и поглавјето Судство и основни права“ беше истакнато во соопштението, во кое беше наведено дека неправедни и несразмерни определби во врска со администрацијата и политичкиот систем на Турција, основните права, некои судско-административни одлуки и борбата на Турција против тероризмот беа отфрлени без да се оценат условите специфични за Турција за многу прашања што се спорни дури и за членките држави.

Во соопштението се наведува дека „овој пристап, кој ги игнорира предизвиците со кои се соочува Турција и заканите на терористичките организации како што се ПКК/ПЈД/ЈПГ, ФЕТО и ДАЕШ, не служи за друга цел освен за да им угоди на радикалните групи во Европа против ЕУ и Турција. И покрај повиците на Турција за ажурирање на 18 мартовскиот (миграциски) консензус, во сите негови димензии, неприфатлив е „дневно давај-земај“ односот на ЕУ со Турција во областите што им служат само на сопствените интереси, притоа споменувајќи го само миграцискиот аспект на консензусот и фалејќи ги акциите на Турција, а која не ги спомена сопствените обврски“.

Во соопштението, беше истакнато следново: „Ние, исто така, одбиваме вклучување на неконзистентни и пристрасни Грчки и Кипарско грчки тези, како и претходните години, за прашања поврзани со прашањата од Источен Медитеран, Егејот и Кипар и кои првенствено не се во надлежност на ЕУ. Иако ние направивме многу повеќе од очекувањата во полето на намалувањето на тензиите, започнувањето дијалог и соработка,  со жалење го прифаќаме фактот дека ЕУ упорно не ги предава правата на Турција и Кипарските Турци. Ваквиот пристрасен и неправеден став на ЕУ , освен тоа што нема никаков придонес во решавањето на прашањето, исто така  продолжува да биде причина за напнатост, а исто така го ослабува нејзиното тврдење дека е глобална сила.

Турција на најсилен начин го одржува својот стратешки избор за членство во ЕУ. Најконкретни примери за тоа се решителните чекори што ги презедовме како што се Стратегијата за реформи во правосудството, Акциониот план за човекови права, Националниот акциски план за пристапување во ЕУ, чекорите што ги фрливме во рамките на рамката на Европската зелена агенда, вклучително и ратификација на Парискиот договор за климата. Ќе биде во интерес на сите, Турција да се третира како земја-кандидат и преговарачка земја, а не како партнер со кого ЕУ секојдневно ќе има секојдневни размена на односи, земајќи ги предвид нашите заеднички општи интереси, и да ги исполни барањата во согласност со принципот на верност на пактот“.Слични вести