Министерот Чавушоглу го посети музејот Опилија во Украина

Оваа посета, по нашите официјални средби; сите не направи многу поемотивни

1716692
Министерот Чавушоглу го посети музејот Опилија во Украина

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу го посети музејот Опилија во Украина.

Во рамките на посетата на Украина каде што учествува на 9-от состанок на Групата за планирање заедничка стратегија меѓу Турција и Украина, Мевлут Чавушоглу ги посети спомен гробиштата на турските херои во Лопушња и Рохатин, каде што беа погребани турските војници кои се бореа на галицискиот фронт во Првата светска војна, а веднаш потоа го посети и Музејот Опилија. За време на неговата посета, Чавушоглу беше придружуван од министерот за надворешни работи на Украина, Дмитро Кулеба.

Додека Чавушоглу и Кулеба добиваа информации за музејот, потоа разменија подароци. Чавушоглу во својата изјава рече: „Оваа посета, по нашите официјални средби; сите не направи многу поемотивни. Ги посетивме нашите херои, се молевме. Постои вистинско пријателство меѓу народите на двете земји. И гробиштата што ги посетив денес и овој музеј покажуваат дека нашето пријателство и солидарност се засноваат на длабоки корени. Заедно ќе чекориме кон иднината, црпејќи сила од нашето минато, нашите предци и нашата историја“. Чавушоглу, исто така, изјави дека средбите биле исклучително продуктивни.Слични вести