Мицотакис: Ќе го вложам секој вид напор во потрагата по соработка со Турција

Грчкиот премиер Киријакос Мицотакис кој говореше во рамките на состаноците на 76. сесија на Генералното собрание на Обединетите нации (ОН) истакна дека ќе го вложи секој вид напор во потрагата по соработка со Турција

1710391
Мицотакис: Ќе го вложам секој вид напор во потрагата по соработка со Турција

Грчкиот премиер Киријакос Мицотакис кој говореше во рамките на состаноците на 76. сесија на Генералното собрание на Обединетите нации (ОН) изнесе проценки во врска со затегнатоста што се доживува повеќе од една година помеѓу Турција и Грција.

Мицотакис истакна дека ќе го вложи секој вид напор во потрагата по соработка со Турција.

Тој рече дека Грција сака секогаш да ги држи отворени каналите за дијалог со Турција и дека не сакаат да се повтори затегнатоста што беше доживеана помеѓу двете земји во 2020 година.

Застанувајќи во одбрана на тоа дека со соработка со Турција може да се води заедничка борба со новите заеднички непријатели, Мицотакис истакна дека ќе може да се соработува со Турција во однос на климатската криза и мигрантскиот проблем.

Грчкиот премиер Киријакос Мицотакис појасни дека историјата и географијата ги поврзуваат меѓусебно двете земји и го рече следното: „Нема да избегнувам од ниту еден напор за продолжување на потрагата по соработка со Турција.“Слични вести