Турција ја осуди одлуката на Грција за ограничување на верските обврски во Западна Тракија

Ги повикуваме грчките власти да ја поништат оваа одлука што го ограничува исполнувањето на верските обврски на учениците и наставниците што учат во основните училишта на турското малцинство во Западна Тракија

1710201
Турција ја осуди одлуката на Грција за ограничување на верските обврски во Западна Тракија

 

Турција ја осуди одлуката на Грција за ограничување на верските обврски во малцинските училишта во Западна Тракија.

Во објавата споделена на Твитер профилот на Министерството за надворешни работи беше истакнато следното:

„Ги повикуваме грчките власти да ја поништат оваа одлука што го ограничува исполнувањето на верските обврски на учениците и наставниците што учат во основните училишта на турското малцинство во Западна Тракија“.

Во вчерашната објава објавена на Твитер профилот на Советодавниот одбор на турското малцинство Западна Тракија во Грција, беше наведено дека во циркуларот испратен од Регионалната дирекција за образование до малцинските училишта во провинцијата Родоп на 22 септември, учениците беа спречени да одат на петочен намаз.Слични вести