Ердоган: „Моменталниот тек на односите со САД, како две земји на НАТО не се најдобри“.

Се надевам дека, како две земји на НАТО, треба да се однесуваме едни кон други пријателски, а не непријателски

1710006
Ердоган: „Моменталниот тек на односите со САД, како две земји на НАТО не се најдобри“.

Претседателот Реџеп Тајип Ердоган рече: „Моменталниот тек на односите со САД, како две земји на НАТО, не се најдобри“.

Претседателот Ердоган даде изјава во Турската  куќа во Њујорк, Соединетите Американски Држави (САД), каде што замина на 76-то Генерално собрание на Обединетите нации.

„Работев добро со (претходните претседатели) синот (Џорџ) Буш, со г-дин (Барак) Обама, со г -дин (Доналд) Трамп, но не би рекол дека започнавме добро со г-дин (Џо) Бајден. Се надевам дека, како две земји на НАТО, треба да се однесуваме едни кон други пријателски, а не непријателски. Но, моменталниот тек на односите како две земји на НАТО, не се на најдобро ниво“.

Ердоган својата реакција ја изнесе со следните зборови: „Сигурни дека нема да бидеме индиферентни како Бајден пренесува оружје, муниција и опрема на терористичките организации. Користењето на (системите за противракетна одбрана купени од Русија) С-400 како изговор за прашањето за недавање на Ф-35, не претставува начин за идентитетот ниту во однос на дипломатијата, ниту во односите во меѓудржавните односи“, нагласувајќи дека САД не постапиле чесно.

Во врска со Талибанците, кои ја презедоа администрацијата во Авганистан, претседателот Ердоган рече: „Со оглед на сегашниот пристап, за жал не е формирана прифатлива и сеопфатна администрација. Кога ќе го погледнете оружјето во рацете на Талибанците, ова оружје е оружје на Америка. Затоа, тие ќе бидат принудени да ја платат цената за тоа“.Слични вести