Ердоган: „Вратите на нашата турска куќа се отворени за сите“

Ние се залагаме за поправеден глобален поредок

1708399
Ердоган: „Вратите на нашата турска куќа се отворени за сите“

 

Новата зграда на Турската кужа (Туркеви) во Њујорк, САД, беше отворена со учество на претседателот Реџеп Тајип Ердоган.

Претседателот Ердоган, во својот говор на церемонијата  рече: „Материјалите што беа користени при изградбата на зградата, беа донесени од Турција. Дизајнот е направен врз основа на еколошката свест. Со ова дело, Турција создаде ремек-дело што ја одразува неговата големина, акумулација и зголемена моќ“.

Ердоган во продолжение на својот говор рече: „Имаме нова турска куќа со архитектура инспирирана од лале, кое има исклучително место во нашата култура. Ќе биде домаќин на нашето постојано претставништво и Генералниот конзулат во Њујорк. Реализирањето на оваа работа пред зградата на Обединетите нации (ОН) за нас има посебно значење. Како една од основачките членки на ОН, Турција активно придонесува за меѓународниот мир. Ние успешно ги исполнивме нашите мисии и продолжуваме да го правиме тоа. Ние се залагаме за поправеден глобален поредок. Преземајќи активна и отворајќи ги своите порти за милиони угнетени имигранти, ние работиме за поправеден систем. Турската куќа исто така е симбол на нашата верба во мирот.

Во процесот до 2023 година, 100-та годишнина од основањето на нашата Република, нашата зграда Туркеви, исто така, ќе биде одраз на нашето место во меѓународната заедница. Нашата зграда долго време ќе служи како еден од симболите на успешната приказна на Турција. Вратите на нашата зграда Туркеви ќе бидат отворени за сите“.

По говорот на претседателот Ердоган, говор одржа и генералниот секретар на Обединетите нации (ОН) Антонио Гутереш.

Гутереш во говорот рече: „Сакам да ви изразам искрена благодарност до вас (Турција) за поддршката на бегалците на кои им е потребна заштита и додаде дека многу му се допаднала зградата“.Слични вести