Ердоган: Првата единица на нуклеарната централа Аккују ќе биде завршена во мај 2023 година

Претседателот Ердоган соопшти дека првата единица на нуклеарната централа Аккују ќе биде завршена во месец мај 2023 година

1707425
Ердоган: Првата единица на нуклеарната централа Аккују ќе биде завршена во мај 2023 година
Cumhurbaşkanı Erdoğan Mersin Toplu Açılış Töreni2.jpg
Cumhurbaşkanı Erdoğan Mersin Toplu Açılış Töreni1.jpg

Претседателот Реџеп Тајјип Ердоган на плоштадот на Републиката во градот Мерсин говореше на церемонијата на колективно свечено отворање на неколку новоизградени објекти.

Претседателот Ердоган соопшти дека првата единица на нуклеарната централа Аккују ќе биде завршена во месец мај 2023 година.

Велејќи „Постројката во Аккују со нејзината технологија ќе придонесе за нашите работи во оваа сфера“, претседателот Реџеп Тајјип Ердоган рече: „Нашата цел е да ги фрлиме и чекорите со коишто нашата земја во најскоро време ќе се стекне со втората и третата нуклеарна централа.“ 

 



Слични вести