Ердоган: „Турција не може да подигне дополнителен товар мигранти од Сирија и Авганистан“

Засега, на пораките од талибанските лидери пристапуваме со претпазлив оптимизам

1697371
Ердоган: „Турција не може да подигне дополнителен товар мигранти од Сирија и Авганистан“

 

Претседателот Реџеп Тајип Ердоган рече дека Турција, која во моментов е домаќин на повеќе од 5 милиони баратели на азил со различни статуси, не може да подигне дополнителен товар мигранти со потекло од Сирија или Авганистан.

Претседателот Ердоган на програмата за вечера разговараше со амбасадорите во областа Ахлат во Битлис.

„Засега, на пораките од талибанските лидери пристапуваме со претпазлив оптимизам. Дејствата и чекорите на Талибанците ќе го одредат обликот на следниот процес во Авганистан, а не зборовите“.

Ердоган говорот го продолжи на следниов начин: „Турција, која во моментов е домаќин на повеќе од 5 милиони баратели на азил со различни статуси, не може да си дозволи дополнително миграциско оптоварување со потекло од Сирија или Авганистан.

Стабилизацијата на Авганистан е важна. За таа цел, Турција ќе продолжи да биде во тесен дијалог со сите страни во Авганистан“.Слични вести