Турските вооружени сили се повлекуваат од Авганистан

Турскиот контингент од 1.400 војници вклучуваше персонал на воздухопловните сили што работеа и го чуваа аеродромот во Кабул

1697368
Турските вооружени сили се повлекуваат од Авганистан

Турските вооружени сили се повлекуваат од Авганистан.

Министерството за национална одбрана соопшти дека евакуацијата на војниците на турските вооружени сили од Авганистан започна „со проценка на различните контакти, моменталната ситуација и условите“.

Во соопштението на Министерството во врска со прашањето беше истакнато дека „Турските вооружени сили се враќаат во нашата татковина со гордост што успешно ја исполни оваа задача што им беше доверена“.

Во јуни 2002 година, Турција испрати свои војници од Меѓународните безбедносни сили заподдршка во Авганистан  (ИСАФ) во оваа земја.

Турскиот контингент од 1.400 војници вклучуваше персонал на воздухопловните сили што работеа и го чуваа аеродромот во Кабул.

Кога Талибанците ја презедоа контролата врз главниот град Кабул на 15 август, заминувањето на странските војници, дипломатските мисии и цивилите во земјата доби на интензитет.Слични вести