Во операциите против тероризмот неутрализирани шест терористи на ПКК/ЈПГ

Нашата борба против тероризмот и терористите ќе продолжи

1681091
Во операциите против тероризмот неутрализирани шест терористи на ПКК/ЈПГ

Во операциите против тероризмот во областа „Извор на мирот“ во Сирија беа неутрализирани шест терористи, припадници на сепаратистичката терористичка организација ПКК/ЈПГ.

Во објавата споделена на социјалната мрежа на Министерството за национална одбрана (МНО) беше наведено дека турските војници не им даваат да здивнат на терористите.

Во објавата беше истакнато дека 6 терористи на ПКК/ЈПГ, кои се подготвуваа да го нападнат подрачјето „Извор на мирот“, биле неутрализирани со копнени возила за поддршка пред да можат да ја спроведат акцијата.

„Нашата борба против тероризмот и терористите ќе продолжи“ беше истакнато во објавата.

Од друга страна, како резултат на напорите за разубедување на Генералната команда на жандармеријата и Генералниот директорат за безбедност, беше објавено дека еден член на организацијата, кој побегнал од ПКК, им се предал на безбедносните сили.

Според соопштението објавено од Министерството за внатрешни работи, терористот кој денес се предаде во Мардин, на терористичката организација се приклучил во јануари годинава и дејствувал во Сирија.

Како резултат на напорите за разубедување, бројот на членовите на организацијата кои оваа година се предадоа се искачи на 109.

Две сириски деца на возраст од 15 и 16 години кои избегаа од терористичката организација ЈПГ/ПКК им се предадоа на безбедносните сили во Шанлиурфа.

15 годишното момче и 16 годишното девојче, кои беа подложени на здравствена контрола, беа земени под државна заштита поради тоа што се малолетници.

Терористичката организација ЈПГ/ПКК присилно регрутира деца со нивно притворање во подрачјата што ги окупираат во Сирија.Слични вести