Турција изрази зачуденост поради изјавата на Курц

Турција не е соседна земја со Авганистан

1680736
Турција изрази зачуденост поради изјавата на Курц

Турција изрази зачуденост поради изјавата на австрискиот канцелар Себастијан Курц кој Турција ја посочува како „подобро место“ за авганистанските бегалци.

Портпаролот на Министерството за надворешни работи Танжу Билгич даде писмен одговор на прашањето поставено на оваа тема.

„Наместо да се потенцираат заедничките напори и соработка за решавање на проблемот со нерегуларната миграција, кој го погодува целиот свет и е заедничко прашање за сите, ставот „мигрантите не треба да доаѓаат овде, да одат на друго место“ истовремено е себичен и не помага. Турција нема да ги претрпи последиците и нема да прифати нов бран миграција. Ние овој наш став во секоја пригода и на секое ниво им го пренесуваме на нашите соговорници и потенцираме дека Турција нема да биде граничен чувар или бегалски камп на Европската унија (ЕУ)“.

Портпаролот Билгич во неговиот одговор рече: „Бевме зачудени од изјавите на австрискиот канцелар Себастијан Курц во интервјуто за весник во кое Турција ја посочува како „поправилно место“ за авганистанските бегалци. Прво сите да ги потсетиме, како што изјави канцеларот Курц, Турција не е соседна земја со Авганистан“.Слични вести