Турција ја повика Грција да му ги предаде правата на турското малцинство во Западна Тракија

Министерството за надворешни работи на Турција објави соопштение со кое ја повика Грција да му ги предаде правата на турското малцинство во Западна Тракија, а кои се признаени од страна на Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП)

1673321
Турција ја повика Грција да му ги предаде правата на турското малцинство во Западна Тракија

Турција ја повика Грција да му ги предаде правата на турското малцинство кое живее во оваа земја, а кои се признаени од страна на Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП).

Во упатениот повик на профилот на Министерството за надворешни работи на социјалната мрежа Твитер се истакнува следното: „Ја поддржуваме борбата на Турската унија во Искече (грчки Ксанти), најстарото цивилно здружение на турското малцинство во Западна Тракија, против неправичноста и неправдата. Ја повикуваме Грција да му ги предаде правата на турското малцинство коишто се признаени од страна на Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП).“

 Слични вести