Годишнината од освојувањето на Истанбул одбележано со визуелен спектакл

Со мапирање на небото за прв пат применет во Турција беше прикажана Аја Софија - симболот на освојувањето

1648143
Годишнината од освојувањето на Истанбул одбележано со визуелен спектакл
ISTANBUL_FETHI_1590219.jpg
ISTANBUL_FETHI_1590211.jpg
ISTANBUL_FETHI_1590214.jpg
ISTANBUL_FETHI_1590217.jpg
ISTANBUL_FETHI_1590241.jpg
ISTANBUL_FETHI_1590242.jpg
ISTANBUL_FETHI_1590243.jpg
ISTANBUL_FETHI_1590221.jpg
ISTANBUL_FETHI_1590245.jpg
ISTANBUL_FETHI_1590246.jpg
ISTANBUL_FETHI_1590247.jpg
ISTANBUL_FETHI_1590248.jpg
ISTANBUL_FETHI_1590244.jpg

568-та годишнина од освојувањето на Истанбул беше одбележна со посебни визуелни активности што се одржаа во симболичните обележја на градот.

Одбележувањето на годишнината од освојувањето на Истанбул, кој настан го смени текот на историјата, беше организирано од Дирекцијата за комуникации при претседателството во заедничка соработка со Министерството за култура и туризам.

Активностите кои започнаа со читање на светата книга Куран-и Керим во џамијата Аја Софија-и Кебир, продолжи со спектакуларното визуелно шоу и видео мапинг технологија во кулата Галата.

На шоуто беше прикажан ликот на султанот Мехмет Втори Освојувалот на коњ, кој 21 годишна возраст го освои Истанбул, отвори нова ера и ја затвори старата ера и Отоманската империја ја претвори во светска империја.

Во рамките на радосната прослава, исто така беа пренесени  информации за освојувањето, беа прикажани слики од освојувањето на небото, а со мапирање на небото за прв пат применет во Турција беше прикажана Аја Софија - симболот на освојувањето.Слични вести