Свечено отворена Џамијата „Таксим“ во Истанбул

Џамијата „Таксим“ заедно и со другите значајни објекти стана едниот од симболите на плоштадот “Таксим“ и на Истанбул.

1647594
Свечено отворена Џамијата „Таксим“ во Истанбул
Taksim Cami 4.jpg
Taksim Cami 6.jpg
Taksim Cami 8.jpg
Taksim Cami 2.jpg
Taksim Camii1.jpg
istanbul taksim cami.jpg
Taksim Cami 5.jpg

Џамијата „Таксим“ во Истанбул чиј камен темелник за изградба беше поставен пред 4 години, на 17 февруари 2017 година, денеска со учество и на претседателот Реџеп Тајјип Ердоган е свечено отворена за верски обред со клањање на џума намаз (петочната молитва).

Џамијата „Таксим“ заедно и со другите значајни објекти стана едниот од симболите на плоштадот “Таксим“ и на Истанбул.

Во тој контекст, Џамијата „Таксим“ на истоимениот плоштад формира одделна целовитост и со грчката православна црква Аја Тријада (Света Тријада или Тројица) и објектот (резервоарот за распределба на вода) Таксим Максеми.

На влезот, подот и таванот на џамијата заземаат место Селџуцки мотиви со 8 краци.

Во склопот на комплексот на Џамијата „Таксим“ која е изградена во стилот на оригиналниот дизајн импресиониран од архитектурата на Бејуоглу од 19. век и секој дел е обмислен до најмали детали; заземаат место паркинг, изложбена простор, конференциска сала, ашчилница т.е. кујна и дигитална исламска библиотека.

Претседателот Реџеп Тајјип Ердоган на својот профил на социјалната мрежа Твитер сподели објава со фотографија на Џамијата „Таксим“ која е свечено отворена денеска.

Претседателот Ердоган во објавата напиша: „Аирлија џума“.

Ердоган во објавата ја сподели и фотографијата на Џамијата „Таксим“ во Истанбул во која во ист момент ќе можат да клањаат намаз, да извршуваат верски обред 2.250 лица внатре и некаде околу 2.000 лица во непокриениот дел под отворено небо, односно ќе биде со вкупен капацитет од над 4.000 лица..

Изградбата на џамијата „Таксим“ на истоимениот плоштад на Истанбул започна на 17 февруари 2017 година и траеше некаде околу 4 години.

Внатрешниот дел на џамијата е украсен со калиграфска уметност со натписи (ајети од различни сури) од светата муслиманска книга Куран-и Керим.

Џамијата располага со површина од 16.500 метри квадратни.

Височината на џамијата изнесува 21 метар, главниот свод (куполата) е со височина од 9 метри и пречник од 28 метри. Височината на двете минариња изнесува по 61 метар.

Џамијата „Таксим“ има четири влеза, додека главната влезна врата изработена од челик е висока 7 метри и широка 3 метри и 10 сантиметри.

Освен тоа во склопот на комплексот на Џамијата „Таксим“ се наоѓа и троспратен паркинг со капацитет за 165 возила.

 Слични вести