Министерот Фатих Донмез: Наша цел во 2023 година е производство од 100 илјади барели нафта

Министерот за енергија и природни ресурси Фатих Донмез истакна дека целта на Турција за 2023 година е да се оствари производство од 100 илјади барели нафта

1647717
Министерот Фатих Донмез: Наша цел во 2023 година е производство од 100 илјади барели нафта

Министерот за енергија и природни ресурси Фатих Донмез во дадената изјава во градот Ајдин истакна дека заедно со годинашните откритија производството на нафта на Турција се зголеми на над 60 илјади барели годишно.

Министерот Донмез додаде дека целта за 2023 година пак, е производство од 100 илјади барели.

Велејќи дека исто така се водат активности и за свртување наопаку на зависноста на Турција од надвор од аспект на енергетските извори, министерот за енергија и природни ресурси Фатих Донмез рече: „Едната од нашите теми се и домашните извори. Посакуваме домашната технологија да му ја ставиме (понудиме) во услуга на нашиот човек.“

 Слични вести