МНР: „Денешните избори во Сирија се нелегитимни“

Изборите одржани под неслободни и нефер услови, не се во согласност со резолуцијата 2254 на Советот за безбедност на Обединетите нации (СБОН) за политичко решавање на сирискиот конфликт

1646244
МНР: „Денешните избори во Сирија се нелегитимни“

 

Турција соопшти дека изборите што се одржаа од страна на сирискиот режим се нелегитимни.

Во соопштението на Министерството за надворешни работи беше истакнато:

„Изборите што денес ги спроведе сирискиот режим имаат нелегитимна природа што не ја одразуваат слободната волја на народот“.

Во соопштението беше наведено дека изборите, одржани под неслободни и нефер услови, не се во согласност со резолуцијата 2254 на Советот за безбедност на Обединетите нации (СБОН) за политичко решавање на сирискиот конфликт, а исто така претставуваат одраз на неискрениот пристап на режимот кон политичкиот процес.

Во соопштението беше истакната важноста да не се дозволат обидите на режимот да добие вештачки легитимитет со изнесување на резултатите за кои се познати изборите и непрекинато продолжување на политичкиот процес извршен под олеснување на ОН, под сопственост и раководството на Сиријците, поради што Турција одлучно ќе ги продолжи своите напори во оваа насока во знак на солидарност со сирискиот народ“.Слични вести