Објава од претседателот Ердоган по повод 157 годишнината од прогонот на Черкезите

„На 157 годишнината од прогонот на нашите черкески браќа од нивната татковина ги чувствувам во моето срце доживеаните големи болки, на загинатите им посакувам милост од Аллах“ - напиша претседателот Ердоган во споделената објава на својот профил на Твитер

1643529
Објава од претседателот Ердоган по повод 157 годишнината од прогонот на Черкезите

Претседателот Реџеп Тајјип Ердоган на својот профил на социјалната мрежа Твитер сподели објава по повод 157 годишнината од прогонот на Черкезите од нивната татковина.

Претседателот Ердоган истакна дека ги чувствува во своето срце доживеаните големи болки за време на прогонот на Черкезите.

„На 157 годишнината од прогонот на нашите черкески браќа од нивната татковина ги чувствувам во моето срце доживеаните големи болки, на загинатите им посакувам милост од Аллах.“ - напиша претседателот Реџеп Тајјип Ердоган во својата објава.

Прогонот на Черкезите (21 мај 1864 година) заведен во историјата на човештвото како „црна дамка“, е реализирано прогонство на черкескиот народ од Кавказ, од страна на Царска Русија.Слични вести