Турските војници заминуваат за Романија кадешто ќе учествуваат на воената вежба на НАТО

Турските војници Мехметчик од градот Текирдаг тргнаа за Романија кадешто заедно со 15 земји членки на НАТО ќе учествуваат на воената вежба „NATO Steadfast Defender 2021“ („НАТО Стабилен Бранител 2021“)

1637119
Турските војници заминуваат за Романија кадешто ќе учествуваат на воената вежба на НАТО

Турските војници и воени возила од 66. Команда на механизираната пешадиска бригада кои ќе учествуваат на воената вежба на НАТО „NATO Steadfast Defender 2021“, заминаа за Романија.

Турските војници Мехметчик од градот Текирдаг тргнаа за Романија кадешто заедно со 15 земји членки на НАТО ќе учествуваат на воената вежба „NATO Steadfast Defender 2021“ („НАТО Стабилен Бранител 2021“) и која е подготвена за воспоставување на спремноста и заедничкото делување меѓу НАТО, САД и земјите од програмата Партнерство за мир.

Освен тоа, турските војници ќе учествуваат и на поврзаната воена вежба „Defender Europe 2021“ („Бранител Европа 2021“) на која учествуваат над 30 илјади војници од 26 земји.

Почна пристигнувањето во Романија на војниците на задача од 66. Команда на механизираната пешадиска бригада стационирана во Чорлу која ја презеде улогата на пешадиска бригада на заедничките сили на задача со многу високо ниво на подготовка.

Персоналот составен од 1.356 војници заедно со 214 воени возила, 39 реморкети и 128 контејнери кои ќе учествуваат на воената вежба од градот Текирдаг тргнаа кон Романија по копнен или воздушен пат.

Елементите на 66. Команда на механизираната пешадиска бригада преку Бугарија ќе преминат во Романија и ќе се приклучат кон воената вежба во градот Чинчу.Слични вести