Татар и Чавушоглу остварија заедничка прес конференција во Женева

Турција нема да направи отстапки во однос на независноста, суверенитетот и еднаквоста на ТРСК

1630824
Татар и Чавушоглу остварија заедничка прес конференција во Женева
Mevlüt Çavuşoğlu.jpg

Претседателот на Турската Република Северен Кипар (ТРСК) Ерсин Татар рече:

„Нема да има смисла да седнеме на преговарачката маса и да започнеме официјални преговори под старите услови без признавање на еднаквост и еднаков статус“.

Татар и министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу по неформалниот состанок за Кипар што се одржа под покровителство на Обединетите нации, во формат 5+1 Кипар со учество на страните на Кипар и земјите гаранти Турција, Грција и Велика Британија, одржаа заедничка прес-конференција во Женева, Швајцарија,

Татар, во говорот во оваа прилика рече:

„Целта на Кипарско грчката страна е продолжување на Република Кипар и крпење на Кипарските Турци со уставни амандмани. Нема смисла да седнеме на маса и да започнеме официјални преговори под старите услови без еднаквост и еднаков статус“.

Министерот Чавушоглу рече:

„Ние ќе продолжиме силно да го поддржуваме решението на ТРСК за две држави засновано на суверена еднаквост“.

Посочувајќи дека лидерот на кипарските Грци, Никос Анастасијадис не донесе нова визија на состанокот, Чавушоглу рече:

„Тој ја повтори својата стара реторика како расипана плоча. Ние нема да направиме отстапки во однос на независноста, суверенитетот и еднаквоста на ТРСК“.Слични вести