Потпретседателот Октај: Кипарско-грчкиот дел не се откажа од инсистирање на невозможното на Кипар

Потпретседателот Фуат Октај истакна дека кипарско-грчкиот дел на разговорите во Женева не се откажа од својот став на страната на нерешението и од инсистирање на невозможното на Кипар

1630971
Потпретседателот Октај: Кипарско-грчкиот дел не се откажа од инсистирање на невозможното на Кипар

Потпретседателот Фуат Октај на својот профил на социјалната медија сподели објава во врска со тридневните разговори за Кипарското прашање во швајцарскиот град Женева.

Октај истакна дека кипарско-грчкиот дел на разговорите за Кипар во Женева не се откажа од својот став на страната на нерешението и од инсистирање на невозможното на Кипар.

Фуат Октај го напиша следното: „Во Женева, кипарско-грчкиот дел не се откажа од својот став на страната на нерешението и од инсистирање на невозможното на Кипар. Против истрошените напори и едностраните приоди, ќе продолжиме да го браниме решението со две држави во секоја сфера коешто ќе се потпира на суверена еднаквост, што значи мир и стабилност за целиот регион.“

Потпретседателот Фуат Октај додаде дека нема да се направи отстапка по прашањето на независноста и сувереноста на Турската Република Северен Кипар (ТРСК) и дека ќе продолжи да се биде рамо до рамо со државата Турската Република Северен Кипар (ТРСК) и кипарскиот турски народ во нивната праведна борба.Слични вести