Започна неформалната конференција за Кипар во Женева

Во швајцарскиот град Женева започна неформалната конференција за Кипар во Женева во формат 5+1

1629475
Започна неформалната конференција за Кипар во Женева

Неформалната конференција за Кипар во Женева под водство на Обединетите нации (ОН) во формат 5+1 започна со билатералната средба помеѓу генералниот секретар на Обединетите нации (ОН) Антонио Гутерес и претседателот на Турската Република Северен Кипар (ТРСК) Ерсин Татар. 

Средбата се одржа во "InterContinental Hotel" во близина на канцеларијата на Обединетите нации (ОН) во Женева. 

На средбата која траеше приближно еден час претседателот на Турската Република Северен Кипар (ТРСК) го придружуваа и министерот за надворешни работи Тахсин Ертугрулоглу и други функционери.

Генералниот секретар на ОН Антонио Гутерес потоа се состана и со лидерот на Кипарско-грчката управа Никос Анастасиадис.

По овие одделно остварени средби со двете страни на островот Кипар, генералниот секретар на ОН Антонио Гутерес приреди прием во чест на двете страни на Кипар и претседателите на делегациите на трите гаранторски земји Турција, Грција и Велика Британија.

Во меѓувреме, се согледува дека швајцарската полиција презела строги безбедносни мерки околу хотелот во кој се одржува неформалната конференција за Кипар.

На разговорите Турција ја претставува делегација предводена од министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу.

 Слични вести