Шведскиот амбасадор во Анкара повикан на консултации во МНР

На Амбасадорот му беше доставено до знаење дека лицата со кои Шведска одржа средби се членови на ПКК, која организација и од страна на ЕУ се прифаќа за терористичка организација

1625472
Шведскиот амбасадор во Анкара повикан на консултации во МНР

 

Шведскиот амбасадор во Анкара Стафан Херстрем беше повикан на консултации во Министерството за надворешни работи и строго беше осудена средбата на некои шведски министри со водачите на терористите.

Според дипломатски извори, амбасадорот бил информиран дека средбата на шведските министри со водачите на терористите е остро осудена.

На Амбасадорот му беше доставено до знаење дека лицата со кои Шведска одржа средби се членови на ПКК, која организација и од страна на ЕУ се прифаќа за терористичка организација. Шведска со одржување на овие средби изнесе поддршка на оние чија цел е безбедноста на Турција, отворено и јасно го прекрши меѓународното право, кој настан предизвика сериозна штета на билатералните односи.Слични вести