Грчкиот министер за надворешни работи Никос Дендиас утре ќе допатува во посета на Анкара

Грчкиот министер за надворешни работи Никос Дендиас утре ќе допатува во посета на Анкара кадешто ќе се состане со министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу

1620562
Грчкиот министер за надворешни работи Никос Дендиас утре ќе допатува во посета на Анкара

Грчкиот министер за надворешни работи Никос Дендиас утре ќе допатува во посета на Анкара. 

Дендиас во Анкара ќе се состане со министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу. 

Случувањата помеѓу двете земји ќе бидат разгледани на ниво на министри, а воедно ќе се бара основа за средба и помеѓу лидери.

На средбата ќе бидат поставени на маса случувања во Источниот Медитеран и проблемот во Егејот. 

Ќе биде изнесена вознемиреноста од применувањата и начинот на постапување на Грција кон мигрантите во спротивност со меѓународното право. 

Ќе бидат разгледани потрагите по решение за Кипарското прашање и деталите во врска со преговорите.

Еден друг значаен наслов ќе биде борбата против тероризмот.

Во тие рамки, ќе биде доставена вознемиреноста којашто се чувствува поради поддршката којашто властите во Атина им ја даваат на Фетулахистулката терористичка организација (ФЕТО) и сепаратистичко-терористичката организација ПКК.

Грчкиот министер за надворешни работи Никос Дендиас пред посетата на Анкара се очекува во Истанбул да се состане и со патријархот на грчката православна патријаршија во Фенер Бартоломеј.

 Слични вести