Фуат Октај: Силна Турција, исто како во секоја сфера ја има и во вселенските активности

Потпретседателот Фуат Октај истакна дека Турција напредува со сигурни чекори на патот за реализирање на првиот контакт со Месечината на одбележувањето на 100-годишнината на Републиката (во 2023 година)

1619138
Фуат Октај: Силна Турција, исто како во секоја сфера ја има и во вселенските активности

Потпретседателот Фуат Октај на својот профил на социјалната медија објави порака ја сподели веста на новинската Агенција Анадолија „АА“ под насловот „Успешно тестиран хибридниот ракетен мотор којшто се планира да се користи во мисијата за остро спуштање на Месечината“.

Октај во пораката истакна дека Турција напредува со сигурни чекори на патот за реализирање на првиот контакт со Месечината на одбележувањето на 100-годишнината на Републиката (во 2023 година) и рече: „Силна Турција, исто како и во секоја сфера ја има и во вселенските активности.“

Потпретседателот Фуат Октај во споделената порака го напиша следното: „Напредуваме со сигурни чекори на патот за реализирање на првиот контакт со Месечината на 100-годишнината на Републиката како прва цел на нашата Национална вселенска програма. Силна Турција, исто како и во секоја сфера ја има и во вселенските активности. Имам целосна верба во тоа дека турските инженери ќе успеат во оваа нивна задача.“

 

 Слични вести