САД поднесоа барање до Турција за испраќање два воени бродови во Црното Море

Американските бродови во Црното Море ќе останат до 4 мај

1618160
САД поднесоа барање до Турција за испраќање два воени бродови во Црното Море

Соединетите Американски Држави (САД) поднесоа дипломатско известување до Турција за испраќање два воени брода преку турските теснеци во Црното Море.

Дипломатски извори, во врска со веста дека САД ќе испратат два воени брода во Црното Море истакнаа:

„Во согласност со Конвенцијата од Монтро (од 1936), преку дипломатски канали бевме 15 дена однапред известени сме дека два американски воени брода ќе бидат испратени во Црното Море“.

Изворите наведоа дека бродовите во Црното Море ќе останат до 4 мај.Слични вести