Шпанската министерка за надворешни работи Лаја: ЕУ треба да располага со позитивни односи со Турција

Шпанската министерка за надворешни работи Аранча Гонзалес Лаја пред состанокот на министрите за надворешни работи на ЕУ истакна дека Унијата треба да располага со позитивни односи со Турција

1606216
Шпанската министерка за надворешни работи Лаја: ЕУ треба да располага со позитивни односи со Турција

Шпанската министерка за надворешни работи Аранча Гонзалес Лаја во направената проценка пред состанокот на министрите за надворешни работи на земјите членки на Европската унија (ЕУ) денеска во главниот град на Белгија, Брисел, истакна дека Европската унија (ЕУ) треба да располага со позитивни односи со Турција.

Лаја рече дека „дојдоа со оптимизам на овој состанок“ за придавање позитивен интензитет во односите меѓу Турција и Европската унија (ЕУ).

Инаку, министрите за надворешни работи на 27 земји членки на Европската унија (ЕУ) се состануваат денеска пред Лидерскиот самит на 25-26 март и на состанокот ќе бидат разгледани бројни прашања меѓу кои се наоѓаат и односите на Европската унија (ЕУ) со Турција и Русија, ситуацијата во Мјанмар и Западен Балкан.Слични вести