Порака од претседателот Ердоган по повод 21 март Светскиот ден Невруз, празникот на пролетта

Претседателот Ердоган објави порака по повод 21 март Светскиот ден Невруз, предвесникот на пролетта и симбол на мирот и братството

1605286
Порака од претседателот Ердоган по повод 21 март Светскиот ден Невруз, празникот на пролетта

Претседателот Реџеп Тајјип Ердоган објави порака по повод 21 март Светскиот ден Невруз, празникот на пролетта во која истакна дека со надежта и воодушевувањето коишто зазеленуваат со Невруз ќе продолжи да се гради една попроспритетна, поправедна и побезбедна/подоверлива иднина. 

Според објавеното соопштение од Одделот за комуникации на претседателството, претседателот Ердоган во пораката по повод 21 март Светскиот ден Невруз, предвесникот на пролетта и симбол на мирот и братството, го напиша следното: „Чувството на единство и солидарност на коишто укажува Невруз кој  илјадници години како се слави со воодушевување и радост на една пространа географија, од Централна Азија до Анадолија и Балканот; посакувам да пушти корења низ целиот свет и да биде вечен. Со надежта и воодушевувањето кои што зазеленуваат со Невруз, заедно со жените, мажите, младите, старите, рамо до рамо чекор по чекор, ќе продолжиме да градиме една попроспритетна, поправедна и побезбедна/подоверлива иднина, ѝ за нашиот регион ѝ за целото човештво. Посакувам Невруз да донесе благосостојба, берикет и радост за нашиот честит народ и за целото човештво, ги поздравувам со најискрени чувства од сѐ срце сите наши граѓани.“

 Слични вести