Ердоган: Победата на Чанаккале е славна епопеја на нашите херојски предци против непријателите

Претседателот Ердоган истакна дека Чанакале е славна епопеја напишана од страна на нашите херојски предци против непријателите на турското постоење и светите вредности во Анадолија

1603652
Ердоган: Победата на Чанаккале е славна епопеја на нашите херојски предци против непријателите

Претседателот Реџеп Тајјип Ердоган објави порака по повод одбележувањето на 106-годишнината од извојуваната победа на Поморската битка на Чанаккале на 18 март 1915 година.

Претседателот Ердоган истакна дека Чанакале е славна епопеја напишана од страна на нашите херојски предци против непријателите на турското постоење и светите вредности во Анадолија.

Нагласувајќи дека Победата во Чанакале е славна епопеја што ја напиша турскиот народ против непријателите, претседателот Реџеп Тајјип Ердоган во пораката напиша: „Нема да им дозволиме премин на игрите за кои се сака да бидат одиграни врз нашата земја, опстанокот на нашиот народ ќе го браниме со сеопфатна борба. Турскиот народ кој дури и во најтешки услови ги победи своите непријатели, за одбрана на своето единство ако затреба со иста волја е подготвен да го жртвува својот живот.“Слични вести