Израелскиот министер за енергетика Штајниц: Ние сме спремни за соработка со Турција

Израелскиот министер за енергетика Јувал Штајниц истакна дека Проектот за гасоводот во Источниот Медитеран „Истмед“ ќе обезбеди испорака на природниот гас во Европа и рече дека неговата земја е подготвена за соработка со Турција

1598233
Израелскиот министер за енергетика Штајниц: Ние сме спремни за соработка со Турција

Израелскиот министер за енергетика Јувал Штајниц во интервју за кипарско-грчкиот печат направи проценка во врска со Проектот за гасоводот во Источниот Медитеран „Истмед“ (Eastmed).

Штајниц истакна дека неговата земја е подготвена за соработка со Турција.

Велејќи дека проектот „Истмед“ (Eastmed) ќе обезбеди испорака на природниот гас на Израел и Јужната кипарско-грчка управа во Европа, Јувал Штајниц рече: „Овој проект е прилично значен. Ќе биде најдолгиот и најдлабокиот проект во светот којшто ќе биде изграден под морето. Се надевам дека овој проект ќе биде завршен за 5 години.“

Штајниц напомена дека во минатото имаше ставови по прашањето на извозот на израелскиот гас во Турција, но дека не можеше да се добие соодветен резултат од тоа и го рече следното: „Се надевам дека еден ден Турција ќе се приклучи кон регионот и дури ќе стане дел од Форумот за гас во Источниот Медитеран. /.../ Се надевам дека ќе ги променат своите ставови. Ние сме спремни за соработка со Турција.“

Инаку, со Проектот за гасоводот во Источниот Медитеран „Истмед“ (Eastmed) се има за цел гасот што ќе се вади од Источниот Медитеран преку Јужната кипарско-грчка управа да се пренесува во Грција и оттаму да се испорачува во Италија.

Меѓутоа, според експерти не се оценува за можно овој гасовот да се наполни само со природниот гас што ќе се обезбеди од откриените резерви во Израел. Се вели дека дури и кога на овој гасовод би бил додаден и гасот од Египет за да би бил одржлив овој проект постои потреба од пронаоѓање на нови количини гас.Слични вести