МНО: Од наоружано беспилотно летало истрелана ракета со најдолг дострел досега

Министерството за национална одбрана (МНО) соопшти дека од наоружано беспилотно летало (СИХА) е истрелана ласерски водена ракета „МАМ-Л“ (MAM-L) со најдолг дострел досега

1596628
МНО: Од наоружано беспилотно летало истрелана ракета со најдолг дострел досега

За време на воената вежба „Сина татковина 2021“ што се одржа во Егејското Море и Средоземното Море од наоружано беспилотно летало (СИХА) ракета „МАМ-Л“ (MAM-L). 

Од страна на Министерството за национална одбрана е објавено соопштение во врска со воената вежба „Сина татковина 2021“ којс реализирана со цел тестирање на ефикасноста на домашните и национални системи на оружје и бродовите, реализирање на обуките и обученоста на Турските вооружени сили (ТВС) за подготвеност за операции и зголемување на сфаќањето за заедничко и координирано работење меѓу родовите.

Во соопштението се вели дека како што е соопштено за време на воената вежба „Сина татковина 2021“ од наоружано беспилотно летало (СИХА) со ракета „МАМ-Л“ (MAM-L) е реализиран истрел со најдолг дострел досега.

Во соопштението на Министерството за национална одбрана се додава следното: „Од наоружаното беспилотно летало (СИХА) „ТБ-2“ во инвентарот на Поморските сили со ласерски водена ракета „МАМ-Л“ (MAM-L) развиена/произведена со национални можности е погодена со стопроцентна прецизност поставената надводна цел во Источниот Медитеран.“

 Слични вести