Чавушоглу престојува во посета на Унгарија

Љубовта кон човекот, културата на соживот и почитување на другиот. Тоа е приказната за Ѓул Баба!

1590285
Чавушоглу престојува во посета на Унгарија
Çavuşoğlu Gülbaba Budapeşte 1.jpg

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу, кој замина во посета на Будимпешта, главниот град на Унгарија, во рамките на својата официјална посета, најпрво го посети турбето на Ѓул Баба.

Чавушоглу, по посетата на турбето, на својот профил на Твитер ја објави следната објава:

„Љубовта кон човекот, културата на соживот и почитување на другиот. Тоа е приказната за Ѓул Баба! Турбето на Ѓул Баба е најубавиот патоказ на нашето пријателство и заедничката историја со Унгарија! Нека е благословена неговата душа“.

Ѓул Баба

Ѓул Баба почина на 2 септември 1541 година за време на походот на султанот Сулејман Величествениот кон Будин. Турбето на Ѓул Баба е изградено помеѓу 1543-1548 година.

Турбето на Ѓул Баба, „духовниот чувар на Будим“, кој е прифатен како симбол на турско-унгарското пријателство, се наоѓа во подрачјето познато како ридот Розадомб (Рожадомб) во главниот град Будимпешта.Слични вести