Ердоган Ги започнавме работите за формирање на постројка за лансирање на микросателити

Претседателот Ердоган на одржаната прес-конференција по состанокот на претседателскиот кабинет меѓу другото истакна дека се започнати работите за формирање на постројка (база) за лансирање на микросателити

1575459
Ердоган Ги започнавме работите за формирање на постројка за лансирање на микросателити

Претседателот Реџеп Тајјип Ердоган по одржаниот состанок на претседателскиот кабинет вчера приквечер во претседателската палата „Куллијето“ во Бештепе, во Анкара, одржа прес-конференција кадешто даде значајни изјави.

Претседателот Ердоган меѓу другото истакна дека се започнати работите за формирање на постројка (база) за лансирање на микросателити.

Велејќи „Нашиот сателит Турксат 5А го испративме во неговата орбита на 8 јануари“, претседателот Ердоган привлече внимание дека во вселенските истражувања на местото на сателитите на далечни растојанија поради ниските трошоци расте значењето на микросателитите.

Ердоган ја даде радосната вест дека со таа цел се започнати работите за формирање на постројка (база) за лансирање на микросателити и го рече следното: „Во скоро време ќе ги испратиме во вселената сателитите на нашата земја и на нашите пријатели.“

„Решени сме да ја доведеме нашата земја во состојба на бренд во сферата на вселенските и сателитските технологии коишто располагаат со широка сфера на примена.“ - рече претседателот Реџеп Тајјип Ердоган.  

 Слични вести