Денеска ќе биде спуштена во морето националната фрегата на Турција „Истанбул“

Денеска свечено ќе биде спуштена во морето националната фрегата на Турција „Истанбул“ првата од фрегатите од „Класата İ“ коишто се произведуваат во рамките на Проектот Национален брод (MİLGEM)

1569468
Денеска ќе биде спуштена во морето националната фрегата на Турција „Истанбул“

Денеска свечено ќе биде спуштена во морето националната фрегата на Турција „Истанбул“ од „Класата İ“ којашто е произведена во рамките на Проектот Национален брод (MİLGEM).

Фрегатата ќе исполнува задачи за напредна воздушна одбрана и надводно војување, подводно одбранбено војување и безбедност.

Фрегатата „Истанбул“  е дизајнирана со целосно национални можности со напредни поморски карактеристики и ќе извршува задачи за извидување и надгледување, утврдување на цели, утврдување и познавање, задачи за предвремено известување и одбрана на бази и пристаништа.

Фрегатата „Истанбул“ долга 113 метри и широка 14,4 метри која е првата од фрегатите од „Класата İ“ се има за цел да и биде предадена на Командата на поморските сили во 2023 година.

 Слични вести