Ердоган: „Културната кауза најпрвин треба да ја започнеме од турскиот јазик“

Нациите кои не го штитат и не можат да го збогатат својот јазик, се осудени да паднат пред ветровите што дуваат, како дрвјата чии корени пресушуваат.

1567949
Ердоган: „Културната кауза најпрвин треба да ја започнеме од турскиот јазик“

 

Претседателот Реџеп Тајип Ердоган рече:

„Ако ние, како нација, имаме културна кауза, најпрвин треба да започнеме со турски јазик“.

Претседателот Ердоган во говорто на свеченото доделување на Специјалните награди 2019-2020 на Министерството за култура и туризам, што се одржа во претседателскиот комплекс рече:

„Нациите кои не го штитат и не можат да го збогатат својот јазик, се осудени да паднат пред ветровите што дуваат, како дрвјата чии корени пресушуваат.

Јазикот е основа на проблемите во многу полиња. Не можеме да постигнеме напредок во другите полиња без претходно на нашиот јазик да му ја покажеме вниманието и грижата што ги заслужува“.

Ако ние, како нација, имаме културна кауза, најпрвин треба да започнеме со турскиот јазик“.Слични вести