Техничките разговори помеѓу Турција и Грција во НАТО идната недела се очекува да започнат повторно

Според добиени информации од безбедносни извори, техничките разговори помеѓу воените делегации на Турција и Грција во штабот на НАТО во Брисел идната недела се очекува да започнат повторно

1564490
Техничките разговори помеѓу Турција и Грција во НАТО идната недела се очекува да започнат повторно

Техничките разговори помеѓу воените делегации на Турција и Грција кои се одржуваат во штабот на НАТО се очекува да започнат повторно идната недела.

Одржувањето на техничките состаноци на кои се разговара за „методите за разградување“ помеѓу воените делегации на Турција и Грција беше одлучено и ставено во примена по остварената средба помеѓу претседателот Реџеп Тајјип Ердоган и генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг.

На крајот на одржаните состаноци во штабот на НАТО на 2 октомври 2020 година беше соопштено дека е постигната заедничко разбирање во „општите принципи“. 

Според добиени информации од безбедносни извори, идната недела се очекува да започнат повторно разговорите на кои ќе бидат разгледани методите за разградување по прашањето на Источниот Медитеран помеѓу Турција и Грција, а кои не можат да се одржат одредено време поради неучеството на Грција.

 



Слични вести