Турција објави нови NAVTEX“и во врска со прекршувањето на невоениот статус на 4 острови

Турција на новите провокации на Грција одговори со објавување на нови навигациски информации „NAVTEX“ (поморски предупредувачки белешки) во врска со 4 острови, Меис (Кастелоризо), Ипсара (Псара), Семадирек (Самотраке) и Лимни (Лимнос)

1560509
Турција објави нови NAVTEX“и во врска со прекршувањето на невоениот статус на 4 острови

Турција објави нови навигациски информации „NAVTEX“ (поморски предупредувачки белешки) во врска со прекршувањето од страна на Грција на невоениот статус на 4 острови, Меис (грчки Кастелоризо), Ипсара (грчки Псара), Семадирек (грчки Самотраке) и Лимни (грчки Лимнос).

И покрај сите напори на Турција за дијалог за намалување на затегнатоста, Грција продолжува да фрла чекори во спротивност со меѓународното право и меѓународните договори.

Властите во Атина продолжуваат да го негираат и сметаат за ништовен невоениот статус на островите во Егејското Море и Средоземното Море.

Турција на новите провокации на Грција одговори со објавување на нови навигациски информации „NAVTEX“ (поморски предупредувачки белешки).

Беше нагласено дека Грција го прекршува невоениот статус на островите Семадирек (грчки Самотраке), Лимни (грчки Лимнос) и Ипсара (грчки Псара) согласно Лозанскиот мировен договор од 1923 и невоениот статус на Меис (грчки Кастелоризо) согласно Парискиот мировен договор од 1947 година.Слични вести