Почна имплементацијата на задолжителниот ПСР тест за патниците од странство

Сите оние кои ќе се изјаснат дека немаат каде да престојуваат, ќе бидат ставени во карантин на местата наведени од Дирекцијата за здравство.

1554436
Почна имплементацијата на задолжителниот ПСР тест за патниците од странство

 

Денес на граничните премини и аеродромите во Турција почна имплементацијата за доставување на задолжителниот ПСР тест за патниците кои доаѓаат од странство.

Во согласност со имплементацијата, сите оние патници кои нема поднесат тест за преминување на границата, ќе можат да го искористат правото на враќање или ќе бидат ставени во карантин на адресата на која изјавиле дека ќе престојуваат во Турција (дом или хотел).

Сите оние кои ќе се изјаснат дека немаат каде да престојуваат, ќе бидат ставени во карантин на местата наведени од Дирекцијата за здравство.

Негативните резултати на ПСР тестовите на 7-от ден од карантинот, ќе се сметаат дека е завршен периодот на карантин. Оние кои ќе бидат позитивни на тестот ќе бидат третирани во согласност со водичот на Министерството за здравство Ковид-19.

Имплементацијата ќе продолжи до почетокот на март.Слични вести