Мевлут Чавушоглу разговараше телефонски со новата генерална секретарка на ОБСЕ Хелга Шмит

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу разговараше телефонски со новата генерална секретарка на Организацијата за безбедност и соработка на Европа (ОБСЕ) Хелга Шмит на која и честиташе за изборот на оваа должност

1551949
Мевлут Чавушоглу разговараше телефонски со новата генерална секретарка на ОБСЕ Хелга Шмит

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу оствари телефонски разговор со новиот генерален секретар на Организацијата за безбедност и соработка на Европа (ОБСЕ) Хелга Шмит.

Според добиени информации од дипломатски извори, министерот Чавушоглу во телефонскиот разговор и честита на германската дипломатка Хелга Шмит, по повод нејзиниот избор за нов генерален секретар на ОБСЕ.

На 27. состанок на Министерскиот совет на Организацијата за безбедност и соработка на Европа (ОБСЕ) што  се одржа на 4 декември во главниот град на Албанија, Тирана, едногласно со гласовите на земјите членки беа избрани новите четворица високи функционери на ОБСЕ меѓу кои се наоѓа и Хелга Шмит. 

Лицата кои беа предложени за четирите високи позиции на ОБСЕ беа назначени едногласно од страна на 57 земји членки.

Според тоа, за генерален секретар на Организацијата за безбедност и соработка на Европа (ОБСЕ) е избрана германската дипломатка Хелга Шмит, генералната секретарка на сервисот за надворешни односи на Европската унија (ЕУ) која е позната во јавноста од иранските нуклеарни преговори.

За претставник за слобода на медиумите е избрана португалската дипломатка Тереса Рибеиро, а Италијанецот Матео Мекаки е избран за директор на Канцеларијата за демократски институции и човекови права (ODIHR), како една друга значајна единица во склопот на Организацијата за безбедност и соработка на Европа (ОБСЕ). 

За висок комесар за национални малцинства на Организацијата за безбедност и соработка на Европа (ОБСЕ) пак, е избран казахстанскиот дипломат Каират Абдрахманов.

 Слични вести