Чавушоглу: „Одлуката за санкции на САД е погрешен чекор од правен и политички аспект

Тоа е напад на суверенитетот на Турција или некоја друга земја

1547074
Чавушоглу: „Одлуката за санкции на САД е погрешен чекор од правен и политички аспект

 

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу рече дека одлуката за санкции на Соединетите Американски Држави (САД) е погрешен чекор од правен и политички аспект.

Чавушоглу, во интервјуто за една телевизиска програма, даде појаснување во врска со одлуката на САД за спроведување санкции врз Турција.

Министерот Чавушоглу рече:

„Одлуката на САД за спроведување санкции,  е погрешен чекор од правен и политички аспект. Тоа е еднострана одлука донесена од една земја. Тоа е напад на суверенитетот на Турција или некоја друга земја.

Кога ќе ја разгледаме содржината на санкцијата, тоа не е санкција што ќе не разниша толку длабоко и што многу негативно ќе влијае на нас. Ако требаше да се фрли чекор назад, тоа досега ќе беше сторено. Колегите детално ги анализираат влијанието и последиците на санкциите. Секако дека нашите чекори ќе ги фрлиме согласно санкциите“.

Мевлут Чавушоглу, рече дека за нормализирање на односите со САД, треба да се исполнат очекувањата на Турција.Слични вести