Чавушоглу: „Договорот за дипломатски односи на Мароко со Израел е на штета на палестинската кауза“

Чавушоглу оствари телефонски разговор и со алжирскиот министер за надворешни работи Сабри Букадум

1543476
Чавушоглу: „Договорот за дипломатски односи на Мароко со Израел е на штета на палестинската кауза“

 

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу на мароканскиот колега Насер Бурита, кој постигна договор за воспоставување дипломатски односи со Израел, дека се против договорот кој се прави на штета на палестинската кауза.

Според дипломатски извори, Чавушоглу оствари телефонски разговор со мароканскиот колега Бурита.

Чавушоглу на средбата на колегата Бурита му рече дека секоја земја може да воспостави односи со која било земја што сакаат, но дека се против тоа да се прави на штета на палестинската кауза.

Мевлут Чавушоглу оствари телефонски разговор и со алжирскиот министер за надворешни работи Сабри Букадум. Не беа споделени детали во врска со овој разговор.

Претседателот на Соединетите Американски Држави (САД) Доналд Трамп истакна дека Мароко и Израел постигнале договор за воспоставување целосни дипломатски односи и потпишаа декларација со која се признава доминација и суверениетот на Мароко во Западна Сахара.Слични вести