Шпанскиот премиер Педро Санчез: Ние сме на страната на конструктивен дијалог меѓу Турција и ЕУ

Шпанскиот премиер Педро Санчез на влегување на Лидерскиот самит на ЕУ во белгискиот главен град Брисел изјави за новинарите дека неговата земја е на страната на конструктивен дијалог меѓу Турција и Европската унија (ЕУ)

1543289
Шпанскиот премиер Педро Санчез: Ние сме на страната на конструктивен дијалог меѓу Турција и ЕУ

Шпанскиот премиер Педро Санчез кој учествува на Лидерскиот самит на Европската унија (ЕУ) во белгискиот главен град Брисел на влегување на состанокот изјави за новинарите дека неговата земја е на страната на конструктивен дијалог меѓу Турција и Европската унија (ЕУ).

Санчез рече: „Ние сме на страната на конструктивен дијалог меѓу Турција и Европската унија (ЕУ), која е стратешки партнер како за ЕУ, така и за НАТО.“

Освен тоа, шпанскиот премиер Педро Санчез истакна дека за време на самитот на Европската унија (ЕУ) ќе го постави на дневен ред ЕУ да оди на дефинирање како структурна стратегија за јужните соседи (земјите од Северна Африка) и да бидат фрлени чекори за зајакнување на мултилатералноста по стапувањето на должност на новоизбраниот претседател на Соединетите Американски Држави (САД) Џо Бајден.

На дводневниот самит на Европската унија (ЕУ) ќе бидат поставени на дневен ред различни прашања како што се буџетот на ЕУ и фондот за спасување во износ од 1,8 милијарди евра на кои е ставено вето од страна на Полска и Унгарија, борбата против пандемијата на Ковид-19, Брегзит (одделувањето на Велика Британија од ЕУ) и односите меѓу Турција и ЕУ.

 Слични вести