Хеико Мас: Принципиелно сметаме дека ЕУ мора да го продолжи дијалогот со Турција

Германскиот министер за надворешни работи Хеико Мас во дадената изјава по состанокот на Министрите за надворешни работи на ЕУ во Брисел, рече: „Принципиелно, сметаме дека Европската унија (ЕУ) мора да го продолжи дијалогот со Турција“

1541262
Хеико Мас: Принципиелно сметаме дека ЕУ мора да го продолжи дијалогот со Турција

Германскиот министер за надворешни работи Хеико Мас во дадената изјава по состанокот на Министрите за надворешни работи на Европската унија (ЕУ) во главниот град на Белгија, Брисел, истакна дека сметаат оти Европската унија (ЕУ) треба да го продолжи дијалогот со Турција.

Мас рече: „Принципиелно, сметаме дека Европската унија (ЕУ) мора да го продолжи дијалогот со Турција.“

Велејќи дека Германија посакува да се постигне компромис меѓу Грција и Јужната кипарско-грчка управа и Турција, но дека не успеа да се обезбеди тоа, шефот на германската дипломатија Хеико Мас го рече следното: „Прашањето со Турција ќе се дискутира на Лидерскиот самит на ЕУ. Таму ќе се разгледа прашањето каков резултат ќе треба да имаат активностите на Турција.“Слични вести